aplicatii pentru imbunatatirea productivitatii

Aplicatii pentru imbunatatirea productivitatii

Citești in: 4 minute

Traim in secolul vitezei si nu de putine ori mi s-a intamplat sa imi doresc ca ziua sa aiba mai multe ore, sa pot face tot ce mi-am propus si in acelasi timp sa nu mai fiu atat de ocupata, sa nu ma simt ca si cum as fi la maraton. Cu atat mai mult cand porti mai multe palarii – angajata, mama, sotie si fiica si mai ai si diverse probleme pe fiecare dintre paliere, iti doresti sa optimizezi timpul disponibil. Asa ca uitandu-ma pentru mine, m-am gandit ca ar fi util si pentru voi, cei care ma cititi, sa descoperiti cateva aplicatii pentru imbunatatirea productivitatii.

Ca sa avem aceeasi notiune a productivitii, pentru mine a fi productiv nu este doar un raport intre iesiri si intrari, adica ce rezultate am avut in ziua respectiva versus cate sarcini am finalizat, cat efort am depus. Pentru mine productivitatea este mai degraba o fateta a echilibrului – adica obtinerea de rezultate cu distribuirea echitabila a efortului intre: job,cei dragi si timp pentru mine. Daca la sfarsitul unei zile nu reusesc sa realizez acest echilibru, ma bucur pe de o parte ca am excelat intr-una dintre arii, dar pe de alta parte stiu ca de fapt nu am fost productiva, ci mai degraba concentratata pe o singura directie, arie in viata mea.

Fiecare are propria definitie a productivitatii, dar cu siguranta toti ne dorim sa avem timp pentru tot ce ne-am propus, sa ne facem viata mai usoara, asa ca iata cateva aplicatii pentru imbunatatirea productivitatii:

Trello

Este o aplicatie care se instaleaza usor pe telefon, din meniul Play store si cel putin varianta free este usor de utilizat, intuitiva. Avem „un workspace”, adica un spatiu de lucru si optiunile board si card. Board este daca vreti sa il numiti asa, categoria mare – de exemplu job. Dupa ce l-ati creat aveti 3 „carduri” – To do, doing si done, cu posibilitatea de a alege termenul de finalizare, de a stabili si o culoare pentru o anumita activitate, de a atasa un fisier sau o poza. Ce mi-a placut este partea de membership, practic puteti adauga si persoanele cu care aveti de facut un proiect, astfel incat sa va sincronizati calendarele mult mai rapid decat daca ati trimite invitatii intre voi si sa fiti la curent cu ce a facut fiecare.

Serene – una dintre cele mai bune aplicatii pentru imbunatatirea productivitatii, pentru ca blocheaza site-urile de social media

Din pacate este valabila doar pentru cei care au laptop prevazut cu sistem de operare MacOS, nu este gratuita, dar are anumite caracteristici ce o plaseaza intre aplicatiile de imbunatatire a productivitatii in mod considerabil. Unul dintre aspectele cheie este ca te pune sa iti setezi un singur obiectiv pe zi si apoi sa spargi acel obiectiv in cateva sarcini, astfel incat sa te concentrezi strict pe acelea. Ai si timp alocat de 20 – 60 minute per sarcina, cu pauze regulate intre ele, astfel incat sa ramai deopotriva motivat si productiv.

Al doilea aspect cheie care o face atat de cautata este faptul ca blocheaza site-urile de social media si iti pune automat telefonul mobil pe silent pentru a evita orice modalitate de distragere de la activitatile de baza. Dupa cum ati citit si in interviul cu Andra Dan, muzica si indeosebi cea clasica ajuta creierul sa absoarba informatii noi, iar aplicatia Serene este utila in acest sens prin faptul ca in fundal ruleaza melodii ce iti mentin nivelul de atentie ridicat.

FocusWriter – una dintre cele mai bune aplicatii pentru imbunatatirea productivitatii bloggerilor, scriitorilor

FocusWriter este pentru utilizatorii de Windows, este gratuita si ideala pentru bloggeri. Iti alegi un fundal pentru ecran, iti afiseaza o „coala alba” si incepi sa iti desfasori creativitatea, setand un obiectiv zilnic, de exemplu „scriu primul capitol al cartii mele”, precum si timpul pe care doresti sa il aloci in ziua respectiva. Partea faina este ca utilizeaza un „hide-away interface”, adica ai acces doar la pagina in care scrii si nimic altceva, nici macar la site-urile de social media sau la inbox. Poti reveni la interfata ta, printr-un simplu clik de mouse. De asemenea poti vedea cate cuvinte ai scris si daca ai greseli de gramatica in textul tau.

Journey – aplicatia jurnal

Journey este o aplicatie de tip jurnal, care se bazeaza pe ideea ca pentru a fi productivi trebuie sa avem o stare a mintii cat mai buna, sa fim cat mai relaxati. Set-upul este diferit, are o zona de „Coach” unde gasiti diferite articole despre iubirea de sine, despre autocunoastere si despre relatii, una de media unde puteti adauga diferite poze care va plac si va confera o stare de spirit pozitiva, un „Atlas” – in care va adaugati diferite locuri pe care le vizitati, un calendar in care sa adaugati activitatile.

Cel mai fain ramane tab-ul de journey unde sunt cateva icon-uri albastre – locatia, activitatea fizica, starea de spirit, practic puteti scrie despre fiecare dintre ele si monitoriza constant aceste aspecte. Cu adevarat un jurnal pentru ca va reaminteste de voi, de cum va simtiti, nu doar despre cate activitati ati bifat in ziua respectiva. Nu aveti de ce sa va faceti griji nici in privinta confidentialitatii datelor pentru ca aplicatia dispune de anumite metode de securizare de exemplu Touch ID, Face ID, parola.

Sper ca v-au placut aplicatiile, eu cel putin am inceput sa folosesc Journey si imi place foarte mult.

De asemenea, pentru aceia dintre voi care nu sunteti fani tehnologie, agenda si prioritizarea activitatilor cu pixul in mana este sfanta. Diana este maestra in managementul timpului, va las unul dintre articolele ei in care veti gasi o multime de sfaturi bune pe acest subiect: D’ale Dianei liste faimoase de time management.

Ideal, asa cum as vrea sa reiasa si din articol, este sa avem o planificare cat mai buna, cat mai realista a sarcinilor, dar fara sa uitam de obiectivele noastre, de ceea ce are sens pentru noi, cum zic englezii „meaningful work to me„. In acelasi timp sa fim intr-o stare de spirit cat mai buna, mintea noastra sa fie pregatita sa fie productiva ori asta putem sa facem doar daca avem un echilibru, un mix energetic pozitiv (energia pe care o primim versus cea pe care o dam, o investim in proiectele personale si profesionale).

Sa fim productivi si mai ales creativi!

*PS: Feedback-ul tau conteaza foarte mult pentru mine, asa ca, daca ai cateva minute la dispozitie, lasa-mi aici in comentarii sau pe mail pe oanahrp@gmail.com subiectele despre care te intereseaza sa scriu, ce fac bine si ce pot sa imbunatatesc in experienta ta pe acest blog.

3 Comments

  1. Diana20 februarie 2022

    Oh, mulțumesc, draga mea ❤️ Eu folosesc Evernote, care e puțin ca Trello și mai folosesc Milanote pentru a-mi organiza romanul.

    Răspunde
    1. oanahrp20 februarie 2022

      Bine de stiut Dia! Nu auzisem de Evernote! Mult succes cu romanul draga mea!

      Răspunde
      1. Diana22 februarie 2022

        Mulțumesc, draga mea ❤️

        Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!