La #interviudecolectie am invitat-o pe Beatrice Galațanu, pe care și eu, ca multi dintre voi o asociem cu MyHR Lab, un business de succes în HR care produce rezultate de mai bine de 10 ani. De data asta Beatrice ne vorbeste din postura de confondator al platformei InterviewsUp și va invit sa citiți un interviu de colecție în care veți regăsi toate ingredientele unui business de succes – colaborare, viziune, cele mai noi tehnologii și autenticitate:

1. Cum ai făcut trecerea de la MyHR Lab către InterviewsUp? Mai exact ce te-a ajutat din experienta My HR Lab și ce crezi ca ar fi putut fi posibile obstacole?
De fapt, nu a fost o trecere propriu-zisă 🙂, ci mai degrabă o extindere firească a activității mele. Sunt în continuare implicată în My HR Lab și anul acesta business-ul a împlinit 10 ani. Iar experiența acumulată aici a fost esențială pentru nașterea startup-ului InterviewsUp.
My HR Lab este locul în care am lucrat cu sute de companii din industrii, mărimi și culturi organizaționale foarte diferite. Și asta mi-a oferit o înțelegere profundă a nevoilor reale din recrutare. Cele două business-uri se completează foarte bine: în My HR Lab livrăm workshopuri personalizate și interactive de HR, și consultanță pentru procese de HR, iar în InterviewsUp am transformat toate insight-urile acumulate în cei 17 ani de expertiză HR într-un produs digital scalabil.
Ce ne-a inspirat să lansăm InterviewsUp a fost, în mod direct, nevoia pe care am observat-o constant la clienții care nu aveau timp, cunoștințe sau resurse pentru a susține interviurile cu candidații. De multe ori improvizau întrebările sau evaluau pe baza intuiției, nu pe criterii obiective și clare.
Și pentru că m-ai întrebat de un obstacol real, aș spune că gestionarea a două companii în paralel este o provocare. Dar adevărul este că cele două se susțin reciproc: My HR Lab ne ține conectați la realitatea pieței, iar InterviewsUp ne oferă o soluție tech care ne permite să aducem valoare la scară mai largă.
Concret experiența practică alimentează produsul, iar produsul susține transformarea proceselor.
2. Câteva cuvinte prin care ti-ai descrie ceilalți doi antreprenori implicați în acest business.
Mihaela este omul care aduce în echipă o experiență solidă de business, peste 11 ani lucrați alături de companii multinaționale, lucru care se simte în modul în care gândește și structurează startegiile. Admir enorm curajul și determinarea cu care a făcut un switch de carieră acum 7 ani, venind din real estate în zona de HR prin My HR Lab și acum în zona HR tech. S-a adaptat rapid și a învățat tot ce ține de industrie, iar astăzi este un partener de business matur, creativ și foarte implicat.

Avem o viziune comună, rezonăm ușor și colaborăm excelent, mai ales pe partea de strategie și promovare. Mihaela știe să construiască idei și mesaje care ajung exact acolo unde trebuie.
Elvis este omul nostru de tech pe care l-am cunoscut înainte să încep antreprenoriatul, pe vremea când lucram ca Manager HR în compania IT co-fondată de el, Mavenhut.
Încă de atunci m-a impresionat prin claritatea cu care înțelege tehnologia. E un profesionist desăvârșit în zona IT, mereu curios, mereu în căutare de soluții care să facă viața utilizatorilor mai ușoară. Îmi place mult faptul că putem discuta despre produs nu doar din perspectiva funcționalității, ci și a experienței, cum să fie cât mai user-friendly, intuitiv și eficient.
Am învățat extrem de multe de la el și încă învăț. Pentru că știe să explice lucrurile pe înțelesul nostru. Și sunt recunoscătoare să am doi parteneri de business maturi, cu simțul umorului și cu care pot construi un produs digital util.
3. Cum a pornit ideea produsului InterviewsUp și de ce crezi ca a fost nevoie sa apară pe piața un astfel de produs?
Ideea InterviewsUp a pornit dintr-o nevoie reală, pe care am întâlnit-o din nou și din nou în interacțiunile cu clienții noștri prin MyHR Lab. Am avut multe workshopuri cu foarte mulți manageri și profesioniști HR care susțineau interviuri, dar se simțeau nesiguri pe structura întrebărilor, nu știau cum să evalueze soft skills-urile sau pur și simplu nu aveau timp să construiască un interviu coerent de la zero.
La un moment dat, mi-a fost clar că există o ruptură între intenție și execuție. Oamenii își doresc să facă interviuri mai bune, dar nu au instrumentele potrivite. Și atunci am zis: hai să le oferim noi un tool intuitiv, ușor de folosit, care să îi ajute să ia decizii mai bune, mai rapid atunci când intervievează candidații.
Am vrut să eliminăm senzația de „improvizație” din interviuri și să oferim un cadru profesionist, care să poată fi folosit atât de oameni de HR, cât și de manageri de departament sau antreprenori.
4. Clarifica-mi puțin conceptul bussiness-ului pentru a înțelege de ce o companie sau un freelancer ar apela la serviciile voastre în loc sa facă un research sa zicem al celor mai potrivite întrebări pentru poziția respectiva?
InterviewsUp este un produs SaaS care îți pune la dispoziție 70 de soft skills cu definiții și criterii de evaluare, un AI care îți mapează top soft skills relevante în funcție de rol și îți generează automat ghiduri de interviu, cu întrebări și scenarii adaptate pe nivel de senioritate.
Pe scurt, alegi titlul rolului, nivelul de senioritate și competențele pe care vrei să le evaluezi, iar platforma îți oferă automat un set de întrebări relevante și bine formulate, plus criterii clare de evaluare. În plus, poți lua notițe de interviu și poți scora candidații. Totul într-un format ușor de folosit de către oricine ține interviuri și face selecție.

Ce rezolvăm noi, mai exact? Economisim timpul, eliminăm incertitudinea și îți salvăm notițele de interviu pentru a compara răspunsurile. Sigur, poți să cauți întrebări pe internet sau să încropești un ghid pe baza unor articole. Dar problema e că acele întrebări sunt adesea generale, fără context, fără structură și, mai ales, fără un sistem de evaluare coerent.
Multe întrebări de pe internet fie sunt greșit formulate, fie nu fac diferențiere în funcție de nivelul de senioritate. Nu poți să adresezi unui junior o întrebare pe care ai adresa-o unui CEO, nu? În plus, când ai de susținut mai multe interviuri într-o săptămână, nu mai ai timp să „faci research”.
Cu InterviewsUp, ai un instrument profesionist care te ajută să fii consecvent, să adresezi întrebări relevante și să compari candidații în mod obiectiv. E ideal și pentru HR, dar și pentru managerii de departamente sau antreprenori care nu au pregătire formală în recrutare, dar care vor să angajeze eficient.
Deci, în esență, nu oferim doar întrebări, oferim un proces de intervievare clar și scalabil.
5. Crezi ca interviurile pe soft skills sunt puntea de legătură a posibililor, viitorilor angajați cu cultura organizației? Provocare – întrebările bune reflecta și natura organizației, cât de sănătoasă este cultura organizației?
Da, cred că interviurile soft skills pot fi o punte reală între cultura organizațională și potențialii angajați, mai ales atunci când sunt bine calibrate. Dacă o companie are o cultură orientată către agilitate sau digitalizare, inovație, colaborare, e important să exploreze în interviu în ce măsură comportamentele și valorile candidatului oglindesc aceste direcții.
Acum, dacă întrebările bune reflectă întotdeauna o cultură sănătoasă? Aici nu aș generaliza. Am văzut organizații foarte constructive și orientate către oameni, dar în care întrebările din interviuri nu reflectă acest lucru. De ce? Pentru că uneori procesul nu e suficient de matur sau hiring managerii nu au fost încă echipați cu instrumente și traininguri potrivite.
Nu din lipsă de intenție, ci pur și simplu pentru că acest aspect nu a fost încă prioritizat. Mai adăugăm și faptul că pe internet există foarte multă informație contradictorie: unii recomandă întrebări capcană sau de tip stres, alții merg pe zona de motivație profundă sau scenarii ipotetice greu de aplicat. Asta poate induce în eroare chiar și pe cei care vor să facă lucrurile bine.
Aici intervine și rolul nostru, cu platforma. Ne propunem să oferim un cadru profesionist, cu baterii de soft skills și întrebări relevante, formulate etic, care să ajute companiile să aibă conversații autentice și aliniate la valorile lor.
Cred că, în mod indirect, acest lucru contribuie la o imagine bună de angajator și o cultură mai sănătoasă.
Pentru că întrebările bune nasc răspunsuri bune, iar conversațiile bune nasc relații de muncă sănătoase. Și uite așs contribui pozitiv la experiența candidaților.
6. Oamenii pica interviurile de soft skills pentru ca nu știu sa se vândă? Cât este mit și cât este adevar în ideea ca recrutarea văzută din ambele unghiuri candidat – recrutor este vânzare?
Nu cred că oamenii au neapărat dificultăți mai mari în interviurile de soft skills versus cele tehnice.
E drept că este mult mai simplu să răspunzi la o întrebare tehnică, care are un răspuns „corect”. Însă din experiența practică am observat că dacă știi să adresezi întrebări soft skills, candidații povestesc deschis despre ce au învățat din diferite situații, cum și-au adaptat comportamentul, sau cum au colaborat. Cred că nu doar candidații „ratează” interviurile.
De multe ori, nici managerii sau recrutorii nu sunt pregătiți să conducă o conversație coerentă. Intră cu prejudecăți, pun etichete, sar peste întrebări esențiale sau nu creează spațiu pentru ca omul din fața lor să se exprime cu adevărat.

Și da, cred că recrutarea este într-o anumită măsură un proces de “echilibru de putere” între două părți care se aleg reciproc.
Candidatul promovează, “vinde” ceea ce știe să facă, dar și cine este ca om. La fel, organizația “vinde” echipa, proiectele și viziunea de business. Diferența față de o vânzare clasică e că aici vorbim de o relație umană și de potrivire. Este mai degrabă o conversație onestă, în care fiecare încearcă să-și dea seama dacă există potrivire ca stil, ca valori, ca obiective.
7. Dacă considerați ca un candidat nu este potrivit ca soft skills pentru un rol, cum oferiți feedbackul?
InterviewsUp nu oferă feedback direct candidaților. Noi nu evaluăm sau scorăm candidații în locul clientului. Ceea ce facem în schimb este să oferim un proces profesionist de interviu, cu întrebări de tip soft skills bine construite și criterii clare de observație, care îl ajută pe intervievator (recrutor, manager, antreprenor) să conducă un interviu eficient și să ia decizii bine argumentate.
Cu alte cuvinte, nu luăm locul omului care face interviul, ci îl susținem să fie mai obiectiv, mai organizat și mai profesionist în evaluare. Adică ajutăm companiile să-și noteze răspunsurile, să le compare și, dacă doresc, să folosească aceste observații pentru a oferi un feedback concret și constructiv.
Nu excludem să dezvoltăm și o funcționalitate de generare de feedback sintetic, bazat pe inputurile introduse de intervievator în platformă. Dar păstrăm esența: omul decide, tehnologia sprijină.
8. Ce schimbă InterviewsUp dintr-o perspectivă de mentalitate pentru partile implicate?
InterviewsUp este gândit pentru toți cei care conduc interviuri. Adică HR, hiring manageri, team leaderi, antreprenori sau freelanceri care fac selecție. Scopul nostru este să le oferim un cadru clar și profesionist pentru a susține interviuri bazate pe soft skills, cu întrebări relevante și criterii de evaluare bine definite.
Așadar, suntem dedicați misiunii noastre. Vrem ca prin InterviewsUp să contribuim la o schimbare de mentalitate: să transformăm interviul dintr-un „filtru” rigid într-o conversație profesionistă, clară și umană.
9. ” Unde va vedeți peste 5 ani”? Cât de buna e întrebarea pentru un candidat? Dar pentru voi ca firma? Cum am putea sa o reformulam daca e nevoie sa o reformulam pentru candidati? Unde vedeți Interviewsup în 5 ani?
Ah, clasică întrebare 🙂care a devenit deja clișeu și atrage răspunsuri clișeistice din partea candidaților. Asta și pentru că poate părea prea vagă sau prea standard. În plus, cu toate schimbările rapide prin care trece umanitatea, este din ce în ce mai dificil să spui cu certitudine ce faci peste 5 ani.
Pentru a o reformula, am putea întreba: „Spune-mi, te rog, ce obiective profesionale ai pentru următorul an.” Sau „Descrie-mi, te rog, cum vezi evoluția ta în cadrul acestui rol și în compania noastră.”
Cât despre InterviewsUp, pentru următorii ani ne vedem cu un produs extins la nivel internațional, folosit în mod curent nu doar de echipe de HR, ci și de manageri non-HR, consultanți, antreprenori și chiar freelanceri care fac selecție în mod recurent. Ne dorim ca InterviewsUp să devină standardul pentru maparea de soft skills pentru orice rol și nivel de senioritate, și să susțină cât mai mult interviurile comportamentale.