Schimbarea este deseori un proces anevoios și mai puțin plăcut pentru membrii unei companii, cu atât mai mult când intervine și factorul digital. Cumva digitalizarea produce schimbări și la nivel de cultură organizațională pentru că modifică modul de relaționare între colegi, scade media de vârstă pentru membrii echipelor și reorganizează poziții.
Ceea ce ieri făceau 3 oameni – pontaje, salarizare, procesare tichete de masă, azi face unul singur pentru că tehnologia îi vine în ajutor. Nu mai are nevoie de zeci de Excel-uri, formule; a apărut Charisma și alte sisteme ERP, în care trebuie să introduci datele corect și sistemul calculează tot. Nu mai avem tichete de masă, deci nu mai avem nevoie de cineva care să le numere, să le aloce pe angajați; acum avem carduri și angajatul este „mai puțin util”. Mai mult decât atât, multe companii preferă outsourcing – la partea de administrare, de training și în cel mai bun caz păstrează un recruiter, o persoană la compensații și beneficii și un HRBP în departamentul de resurse umane.
Ne punem întrebarea în cât timp se va desființa complet departamentul HR, mai ales că se apelează din ce în ce mai mult la roboți. Cu o arhitectură logică și complexă în spate, ei pot face trierea rapidă a candidaților, pot detecta până la un anumit nivel „artificiile sau mai dur spus minciunile candidaților”, pot realiza interviuri tehnice. În acest context, recruiterul are câteva opțiuni:
- Reprofilare – Cum ar fi să ai 20 ani experienta în recrutare si să fii intervievat de un robot pentru un post de analist vânzări? Dacă are în spate algoritmi ce vizează vârsta și experiența; „failed” este prima opțiune.
- Extindere de rol – poate că robotul va tria aplicanții, dar intr-o situație de egalitate între candidați, tu poți face diferența! Empatia, intuiția, flerul sunt atribute „umane”, cel mai precis robot nu va putea selecta între 2 oameni la fel de buni pe cel mai deschis la nou, energic, gata să preia frâiele”.
- Mână liberă la creativitate. În loc să „inrosesti” telefonul, răspunzând fiecărui coleg câte zile de concediu mai are, ce drepturi și obligații are în cazul unui medical etc, poți apela la chatbots. Sunt acei roboței, pe care îi asculți când suni pentru informații la rețelele de telefonie mobilă, cu anumite variante predefinite. Poți interTimpul economisit astfel poate fi utilizat pentru un proiect nou pentru angajați la care să dai frâu liber creativității. Salariul sau beneficiile de tipul abonamente medicale, asigurări de viață nu vor mai fi apanajul retenției de personal. „Cum faci oamenii să se simtă la locul de muncă va fi definitoriu pentru migrarea la altă companie.
Revoluția digitală aduce cu ea posibilitatea de a lucra de acasă ceea ce permite un echilibru viața personală – viață profesională. Imagineaza-ti că ieși în parc, îți iei porția de soare și parcurgi și un proiect de recrutare sau că pregătești dosarul unui angajat accesând soluțiile electronice de tip cloud în timp ce verifici temele copilului. Gândește-te că poți face sport măcar o oră din cele 8 pe care le-ai petrece la birou, lipit de un scaun, îmbrăcat mai mult sau mai puțin lejer.
HR-ul este responsabil să dea tonul schimbărilor digitale, de modul cum face acest lucru depinde și productivitatea întregii companii. Poate alege calea primitivă – în care „blochează” potențialul uman în maldăre de dosare, zeci de proceduri si bani cheltuiti pe deplasari cu traininguri etc sau calea digitala cu librarii virtuale pline de traininguri online, documente pastrate in format electronic (mai putini copaci distrusi !).
Cea mai mare grija a HR-ului este pastrarea calitativa a relatiilor umane – toate solutiile electronice usureaza munca dar raresc interactiunile verbale. Sa ajungi sa rezolvi o sarcina dand mail colegului din dreapta ta,aflat la 2 pasi distanta, inseamna gestionarea ineficienta a tehnologiei si implicarea defectuoasa a HR-ului.
HR=Human Relationship! Preserve it!
*Respecta legea drepturilor de autor!
[…] Noua ne vor ramane joburile creative si care necesita decizie, constiinta de sine si viziune. […]