Cum arată CV-ul unui IT-ist bun? Ce întrebare e și asta? IT-istii din zilele noastre nu fac CV-uri, ei sunt spamati de-a dreptul de recruiteri, angajatori și doar pentru ca ii găsești pe Linkedin și îți răspund la mesaje, zici ca l-ai luat pe Dumnezeu de picior.
Dar eu nu prea renunț ușor și va mai întreb o data: Cum arata CV-ul unui IT-ist bun? Iar voi veți răspunde ca un IT-ist bun nu are nevoie de CV.
Eu va zic ca are nevoie pentru ca și el înaintează in vârstă, pentru ca și el este presat de dinamica incredibila a tehnologiei, pentru ca și el va fi înlocuit cândva de unii mai tineri, care cer mai putini bani, sunt dispuși sa stea mai mult la birou și tot asa.
Plus ca salariile nu vor creste la infinit.
Poate ca acum este un Boom, dar orice economie e caracterizata de ciclicitate și nu se știe cum se va întoarce roata.
„Ala mic negru” (Recruiterul) validează CV-ul IT-istului
Dar poate nu se întoarce, sau nu atât de curând, după cum arata și studiile de piață. Dar are nevoie de validarea unui HR, fie și pentru o discuție. Pentru IT-isti HR-ul sau mai precis recruiterul este „ala mic negru”, care își baga coada si strica tot.
Dar ala mic negru e cel care decide și dacă îți alege profilul de Linkedin sau CV-ul pentru o discuție, care evaluează cât de bine se integrează personalitatea ta în peisajul autohton al companiei, cât de deschis ești la a învăța lucruri noi.
Prin urmare relația Recruiter-ITist este o dragoste asezonata cu condimente: un pic de furie, un pic de ironie, un pic de șantaj, un picuț de pisiceala (nu va zic care pe care) , un pic din toate cat sa fie bună la gust și mai ales de durata.
Cum arată CV-ul unui IT-ist bun?
CV-ul este șampania care îți ia mințile după o dragoste atât de intensa între cei doi. Și o șampanie are nevoie de doi oameni gătiți frumos, de un decor (nu o sa bei sus pe acoperiș sau la birtul din cartier), de lumânărele parfumate, de o muzica romantica pe fundal și bineînțeles de „tandrețea” celor doi parteneri.
Cam asa e și cu CV-ul. Dacă vrei sa demonstrezi ca ești un IT-ist bun nu doar tehnic, ci și din punct de vedere uman, empatic, ca înțelegi nevoile partenerului, în speță ale recrutorului, zic sa ții cont de câteva reguli:
Regulile unui CV de IT-ist bun:
- Începi cu cea mai recenta experienta de munca, căci Recruiterul, partenerul tău de cursa lunga, e irascibil de fel. După ce ca ii dai nspe mii de termeni tehnici , îl mai și amețești cu CV-ul de-a indoaselea. Sau poate e prea la început și totuși reprezinta o firma faina pe care nu vrei sa o ratezi.
- Explici pe scurt proiectul sau proiectele în care te-ai implicat. Chiar dacă lucrezi la IBM sau Oracle, tot ai nevoie de brand personal. O fi Recruiterul fericit ca ii vine la interviu unul din „grei”, dar la tehnic nu dai chiar asa bine sa lași doar numele firmei sa vorbească despre tine.
- Detaliezi frumos tehnologiile utilizate. Când bei șampanie vrei ca iubita sa te surprindă cu o rochie sau cu ceva elegant nu? Dacă apare în papuci de la tara și o haina de pe vremea bunicii, parca nu îți mai place asa mult sa bei cu ea șampania, nu? Tehnologiile dau greutate proiectului și mai ales brandului tău personal. Plus ca noua recruiterilor ne plac lucrurile la obiect, sa știm exact cu ce sa te asociem, mai ales ca mulți dintre noi nu suntem tehnici.
- Îți menționezi realizările, contribuția personala în proiect. Am văzut de nenumărate ori, nu neapărat în IT, ca ne e greu sa ne „lăudăm”, sa spunem clar și răspicat ce-am făcut și ce rezultate am obținut. Cu cât îți asumi mai clar, mai bine, cu atât vei avea de câștigat și în fata șefului. Daca n-ai încă obiceiul asta, poți începe cu o lista unde sa scrii ce ai făcut deosebit, out of box, altfel decât ceilalți în fiecare zi sau la sfârșit de luna. La evaluare îți vor folosi incredibil de mult notițele de genul.
- Scrii ceva despre tine ca om, fie ca vorbim de pasiuni, de ce faci în timpul liber sau ce crezi ca te reprezinta. Noi recruiterii suntem „pasionați de a cunoaște oameni”, deși lucram într-o societate ce tinde spre robotizare tot mai mult. Poate ca păreți ciudați pentru noi și noi pentru voi, dar în esenta este pentru ca nu interactionam suficient de mult. Suficient încât sa înțelegem pe deplin ce faceți voi, suficient încât sa înțelegeți ca nu suntem „cel mic și negru”, care va taie craca de sub picioare.
- Scrii la obiect. Nu e nevoie de 10 pagini în CV ca să ne demonstrezi ca ești bun, ci doar sa punctezi aspectele esențiale care ne interesează pe noi recruiterii în relație cu noua provocare profesionala.
- Implementează și in Linkedin regulile de mai sus. Dacă le implementezi, este posibil sa mai scapi de multe dintre mesajele pe care le primești doar pentru ca ai scris ca ești software Developer. În plus, cât timp ești pe Linkedin, asuma-ti ideea ca vei fi cautat, asta e scopul rețelei. Mi-a plăcut de exemplu un tip care și-a trecut la summary – Nu ma interesează o alta oportunitate! Și la el a fost pe bune!
In loc de concluzii la întrebarea Cum arată CV-ul unui IT-ist bun:
Citeste și: IT-istul se convinge cu creativitate!
Un om de IT se convinge cu creativitate și nu o spun eu, ci chiar un om de IT, cum veți descoperi dacă citiți articolul de mai sus.
Cu toate acestea un IT-ist bun e cel care înțelege clientul și se adaptează, nu doar schimbărilor tehnologice, ci și umane.
Dacă ție care scrii codul efectiv (ma refer în special la developeri, căci IT – ul e mai mult de atât), îți ia timp sa înveți, sa înțelegi chestii noi, cum crezi ca e pentru un Recruiter?
Pune-te măcar o data în papucii recrutorului și cauta zeci sau sute de oameni pe zi pe Linkedin, Facebook, grupuri, trimite mesaje, scoate creativitatea din tine dacă mai poți după toate astea și eventual tine și interviuri. Și dacă se poate, sa înțelegi te rog și toți termenii tehnici (eventual alte tehnologii pe care tu personal nu le cunoști) , ca și cum ai lucra efectiv cu ei.
Crezi ca ți-ar fi ușor sa faci toate acestea? Dacă nu, de ce sa nu fii un om bun, nu doar un IT-ist bun?
Poate ca ți-au dat prea mulți cu șutul în fund, mai ales pana ai prins experienta, poate ca nu ți au răspuns după interviuri, dar rămânând un IT-ist bun pe toate planurile te ajuți pe tine, te adaptezi mai ușor la cerințele clientului, nu doar ale recrutorului. Căci programarea nu este doar despre a introduce cod, este și despre a comunica cu clienții ce vor, a le explica pe limba lor de ce a iesit într-un fel și nu altfel.
Îți ești tu dator ție, ca într-o lume a roboților care ne înlocuiesc treptat, care ne mai taie din lista de posibilități profesionale, care ne modifica relațiile cu cei dragi, sa ramai OM!
Oana, hai ca mi-ai aruncat mingea la fileu 🙂 Daca imi permiti, o sa revin si eu cu un articol, cam pe aceeasi tema, dar din perspectiva omului de IT care tine interviuri de IT si care trebuie sa trieze si el CV-uri 🙂
Super! Abia aștept sa il citesc !
Ce ai scris tu le spun colegilor mei referitor la cv si cum sa il scrii! In cadrul interviului de HR ma focusez pe cunoasterea omului si ce face dupa job si care ii sunt pasiunile! Poate fi un IT-ist foarte bun dar de asemenea trebuie sa fie un om cu care poti vorbi, care stie sa-i respecte pe ceilalti.
Bravo pentru acest articol!
Mulțumesc frumos!
[…] la interviu), să abordăm un posibil candidat (fapt ce pe mine m-a scos din zona de confort), să analizăm CV-uri și să le alegem pe cele relevante pentru poziția pentru care […]
[…] fara sa vii cu un exemplu de articol pe care l ai scris, ca a generat n vizualizari sau sa faci software development si sa spui da am dezvoltat cateva aplicatii fara sa dai macar un exemplu despre aplicatiile […]