5-7 secunde citim un CV
Ea este Andreea. E usor timida si conversatoare, după cum o demonstrează si vestimentația. STOP – tocmai am pus o eticheta!
Stiti daca o cunosc personal pe Andreea? Ei bine nu, nu o cunosc dar mi-a trimis un CV pe mail pentru un job.
O si iar poza asta cu fata acoperită de palarie!
O si ce urat apare QR code deasupra numelui!
Si ce adresa de mail lunga si inadecvată pentru CV!
Facebook – Creep me ? Pe bune in CV?
Si la interese – conversație si cafea? Daca scria că merge la toaleta, era chiar ceva neobișnuit la CV, 10 pentru originalitate!
Experienta de 2 luni nu o ajuta pentru jobul la care a aplicat, singurul plus fiind spiritul antreprenorial, având propriul startup.
Dar are un plus ca este structurat si doar o pagina !
Stiti cât mi-a luat sa remarc aceste aspecte? 7 secunde cum zice si articolul Recruiters spend 5-7 seconds reading your CV.
Deja mi-am făcut o părere despre Andreea si voi decide daca o chem sau nu la interviul urmator !
Timpul ăsta nebun !
De ce am scanat doar 7 secunde? Din lipsa de timp – încă 200 aplicatii doar pentru un singur post așteaptă să fie citite, dar mai am inca 20 pozitii deschise, încă 2 rapoarte de activitate pentru ședință de recrutare, inca o discuție cu un client nou, o intalnire one-to-one cu seful si toate pe lista de azi!
Va recunoașteți dragi recruiteri în descriere ? Busy, busy all day, stand out the stress, you need one minute to stay, F5 or refresh button to press !
Si ca si cum nu era suficient, primești un angajat care vine sa se plângă de diverse aspecte ale muncii sale, pentru ca nu are curaj sa discute in primul rand cu seful sau.
Pentru a ne usura viața, pentru a fi happy recruiteri, începem sa scriem articole pe site despre cum sa iti faci un CV bun, despre greselile frecvente din CV-uri, apelam la diverse agentii să faca prescreening. În termeni de eficienta castigam, citim CV-urile in 3 secunde in loc de 7 si folosim restul de timp pentru alte activitati.
Marissa Mayer – CV-ul model
A fost publicat pe Linkedin un articol continand CV-ul Marissei Mayer, fostul CEO de la Yahoo, CV catalogat drept reusit sau chiar perfect. Iata-l cum arata:
Cel mai probabil 99% dintre recruiteri l-ar declara ideal si sigur ar fi încântați să primeasca si sigur ar da o sansa unei întrevederi fata in fata cu posesorul acestuia.
Pentru candidatii care se întreabă de ce, iată câteva raspunsuri:
CV-ul este bun daca:
- Este structurat si corect gramatical
- Este ușor de parcurs
- Contine informații relevante în raport cu pozitia pentru care a aplicat candidatul
- Are trecute datele de contact
- Contine abilitățile tehnice, de limba straina, dar si parte de soft skills
Ei bine fac parte din categoria de 1% carora nu le place acest CV pentru ca este „perfect”, prea fain, prea stilizat.
Pentru că, apropo de etichete, CV-ul Marissei Mayer, îmi transmite ca dincolo de el, se ascunde o persoană foarte organizata, constienta de punctele forte, atentă la detalii, dedicata in oricare dintre joburile pe care le-a avut.
CV-ul pentru Happy Recruiter
Dar îmi spune ceva despre punctele ei slabe? Veti spune probabil ca le voi cunoaște la interviu (cateva sfaturi despre in Draga candidat nu te vinde ieftin). Ei bine, nu vreau acest lucru, imi ia un alt timp prețios să o invit pe telefon/email, să pregatesc intrebarile, sa avem discutia propriu-zisa. Vreau ca CV-ul candidatului să-mi spuna ceva si despre ce nu poate sa „vanda”, să facă. De exemplu cati dintre voi ati scrie intr-un CV „Nu imi place sa citesc” sau „Obișnuiesc să raman sa lucrez seara tarziu pentru că e mai liniște, sunt mai productiv și, când mi-e foame, mai iau din frigider din mancarea colegilor?” Greu de gasit chestii de genul în CV dar pentru mine personal, sunt wow. Sunt acele sclipiri intre mormane de CV-uri mai mult sau mai puțin plictisitoare. Sunt acele cuvinte care imi ofera un zambet si îmi reamintesc de ce m-am apucat de recrutare – de dragul cunoasterii oamenilor !
Poate ca eu sunt o excepție, dar daca vreti să rămâneți macar cu o idee dupa acest articol – „Adaptati CV-ul la interlocutor! ”
Daca aplicați la un post în banca, ganditi-va la profilul angajatului de acolo, dacă vreți în publicitate, alegeți creativitatea sau ce se asteapta de la voi!
Fa-ti CV-ul perfect pentru un happy Recruiter !
*CV Marissa Mayer de pe Linkedin, restul pozelor de pe Pixabay sau Pics
*Respecta LEGEA drepturilor de autor in locul plagiatului !
Am inceput sa imi completez Cv-ul inca de pe bancile liceului. Am lucrat foarte mult part-time si in timpul vacantelor de vara.
Am mers la un interviu anul trecut si recruiterul mi-a atras atentia ca Cv-ul nu era complet (mi-a atras atentia ca nu mi-am trecut joburile precedente si programele de voluntariat) si ca voi primi un feedback in cateva zile.
Era vorba despre un post de secretara – recruiter pentru plecari in strainatate – nu era un job ce necesita studii superioare conform fisei postului afisata de el; jobul era platit cu salariu minim pe economie fara bonusuri sau alte avantaje.
Care a fost de fapt problema mea? Eu imi trecusem pe CV toate joburile precedente, programele de voluntariat efectuate, si am raspuns complet si logic la intrebarile lui.
Trecura zile, luni si nu am mai primit nici un raspuns, desi incercasem sa ii contactez.
Acum, privind inapoi nu am nici un regret caci nu siguranta nu m-as fi vazut astazi lucrand in acel loc, insa am fost uimita de lipsa de seriozitate si profesionalism.
Oana, unde ti pot trimite cv ul meu sa te uiți puțin la structura?
Este in italiana pt ca trăiesc aici.
Lucrând și eu in domeniu in urma cu câțiva ani, in Rom, am încercat sa l structurez după felul in care am învățat eu!
Însă o alta părere avizata este binevenit
Mersi mult și mi plac tare mult articolele tale!
Mulțumesc pentru aprecieri. Oanahrp@gmail.com
[…] este Călin Ștefănescu, unul dintre fondatorii robotului Dora, inovația tehnologică în recrutare. Răbdarea și perseverenta au fost primele 2 calități pe care le-am identificat la Călin încă […]
Unde ai fost tu fata draga cand mergeam eu la interviuri?!
Am cel mai praf cv posibil 😛 sau ciudat.
Niciodata nu am stiut de ce nu primesc acel raspuns de care toti ne agatam…
🙂 Acum ai ocazia sa îl faci foarte bine, nu neapărat perfect
Sper sa imi amintesc saptamana viitoare sa iti trimit o ,,mostra,, 😛
🙂 da pe mail oanahrp@gmail.com și vorbim
ok