Consumam pana nu mai avem cu ce!
Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistica și dezbătute în Ziarul Financiar, creșterea economica de anul trecut a fost bazata pe consum, investițiile având o pondere de doar 0.1% in aceasta creștere (primul trimestru) .
De altfel nu trebuie sa fii neapărat economist, ca să îți dai seama ca suntem mari consumatori, e suficient sa te uiți la coșurile de cumpărături, pline pana la refuz, de foarte multe ori și cu lucruri nefolositoare.
De ce facem consum de training?
In domeniul HR lucrurile nu stau departe de aceasta tendința și cel mai bine o exprima piața de training, consumul de training.
Spre exemplu Ascendis, unul dintre marii jucători pe piata de training și consultanță din România, a încheiat prima jumătate a anului 2018 cu o cifră de afaceri cumulată de 13,9 milioane de lei, în creștere cu 25% față de perioada similară din anul 2017. Se pare ca programele de leadership, de customer experience și de creștere a productivității au fost preferate de angajatorii care și-au trimis angajații la training în 2018.
Trainingurile se realizează, evident, cu scopul de a îmbunătăți nivelul de competenta al angajaților și sunt absolut necesare, dacă ne gândim la beneficiile aduse. Spre exemplu, un studiu realizat în America arata ca o investitie de 1500 dolari per angajat contribuie la o creștere in medie a profitului cu 24%.
Deloc de neglijat este și impactul trainingurilor asupra fluctuației de personal. Un alt studiu, realizat de PWC, demonstrează ca generația Millennials își dorește ca pe lângă oportunitățile de dezvoltare, sa beneficieze de programe de training.
Companiile mari își permit sa fie consumatoare de training, sa aloce cel puțin 40 ore de training formal per angajat pe an pentru ca au un buget dedicat.
Consumul de training la multinaționale
În cazul lor, consumul devine inutil când se pune accent pe dezvoltarea concomitenta a mai multor competente deodată, iar angajații sau proaspăt angajații nu mai au timp sa integreze informația în jobul lor, se simt asaltați și tracasati.
Soluția este sa te concentrezi pe 3 maxim 5 skilluri și 3-5 activități, care sa facă posibila implementarea lor. De asemenea, tine cont de stadiul în care este businessul, alege corect oamenii care vor fi pregatiti și dedica mai mult timp pentru implementare, verificarea asimilării competentelor respective.
De multe ori, având un buget generos, oamenii se trimit la training chiar dacă nu au neapărat nevoie de dezvoltarea competentei sau se insista pe pregătirea managementului versus angajații vechi, care se plâng ca nu au mai fost trimiși la training de mult timp.
Facem training sau nu mai facem deloc? Companiile medii si mijlocii
Ce facem însă cu companiile mijlocii și mici? Ele sunt la 2 extreme – fie nu au deloc buget și atunci fac training on the job, prin bunăvoința sau obligația colegului de a arata noului venit ce trebuie sa facă, fie risipesc resurse, adică fac consum de training.
Cum vine asta? Managerul constata conflicte între angajați și doreste sa le rezolve printr-un training de comunicare. Trainerii pe zona asta sunt ceva mai mulți decat ciupercile răsărite după ploaie.
A doua problema – angajatii nu știu Excel, la fel se cauta traineri pe domeniu, mulți și aceștia. Firma nu isi permite Ascendis sau alte companii recunoscute în piață, dar face consum de training și, din cauza diversității, unul probabil nefolositor, ca și cumpărăturile de care aminteam mai sus. (pe scurt nu știe ce sa mai aleagă între atâția furnizori)
Ca să fiți siguri ca nu veți face consum inutil de training, va recomand sa alegeți cu grija furnizorul. Cu atât mai mult dacă aveți un buget limitat, aveți nevoie de o soluție foarte bună. În plus și de la Nutella ni se face rău uneori, darămite de la un training inutil? Se va lăsa cu absenteism 🙂
Recomandari consum util de training
Câteva recomandari pentru un consum util de training:
- Faceți selecție de furnizori, nu va limitați la cel mai ieftin, doar pentru ca asta va e puterea de cumpărare!
- Interesați-vă în piață dacă a mai livrat traininguri și cat de mulțumiți au fost clientii. Networkingul va ajuta mult în acest sens.
- Faceți o analiza realista – este mai rentabil sa accesez o platforma de cursuri online sau e nevoie de trainer la fata locului? Pentru ce fel de training uri? De exemplu Excelul ar putea fi învățat online
- Dezvăluiți o problema reala și remarcați ce metode va folosi pentru rezolvarea ei ! Dacă se bazează pe curs ca la scoala, evitați! Angajații se vor plictisi în mod cert !
- Luați în calcul și costurile pentru follow-up (Va recomand articolul Cum evaluam rezultatul unui training) ! Un trainer bun se va interesa de rezultatele muncii sale, de clientul respectiv, nu se va rezuma doar la partea de livrare
- Dacă optați pentru varianta online, cursurile de pe Udemy sau Coursera sunt bune și cel puțin primele au costuri accesibile !
Dacă tot faceți consum de training, consumați cu măsură și alegeți ce vi se potrivește, nu doar ce este mai ieftin !
Ar trebui ca fiecare angajat să beneficieze de câte un training de an, unul în concordanță cu misiunea lui și cu ceea ce vrea să facă mai departe. Dacă un coleg te ajută să înveți Excel, pentru mine nu e training. Unul util ar fi să te ajute să crești ca persoană, să te învețe cum să faci o comunicare eficientă, cum să convingi mai repede, cum să fii un bun leader etc.
Interesante statisiticile, însă cifrele to mi se par mici, la cât de important văd eu trainingul pentru un angajat.
Mie mi s au părut suspect de mici nr de ore alocate pe an per angajat. Mai ales ca statistica e in State, nu la noi
[…] realizat un articol despre consumatorism in HR – Consum util de […]