De ce îmi zice recrutorul:”Mai aveți întrebări?”
De regula interviul se desfășoară după structura – prima data despre candidat și apoi despre angajator. La Pastila de HR de azi vorbim despre ce întrebări adresăm la interviu. Ma refer la finalul interviului, după ce ambele tabere și-au expus punctele forte, când suntem întrebați dacă avem întrebări sau curiozități.
Scopul acestei întrebări este sa verifice interesul vostru pentru poziția respectiva. Ca atare, punând întrebări, nu înseamnă că „da bine” pentru impresia finala, ci ca voi va lămuriți mai bine dacă jobul e sau nu pentru voi.
Întrebări la interviu pentru tine, dragă candidat!
Iată câteva întrebări pe care le puteți pune, dacă nu s-au lămurit aceste aspecte pana atunci:
- Care este mărimea echipei din care voi face parte și care este nivelul de senioritate? (Asa veți ști dacă aveți de la cine sa învățați, dacă aveți șanse sa va faceți auziți sau, fiind un departament foarte mare, veți fi o „lacrimă într-un ocean”)
- Cât de autonom sunt pe postul acesta? (Aici aflați dacă sunteți liberi sa alegeți metodele pentru a obține rezultatul sau vi se da totul pe tava – direcție, mijloace.)
- Cum arata o zi obișnuită pe acest post? Întrebarea e cruciala dacă vreți sa știți cum va veți simți pe postul respectiv ( la 220 grade, plictisiți, provocați, stresați) și în ce consta exact activitatea voastră.
- Care este programul de lucru si cât e de flexibil? Dacă sunteți din categoria celor care va treziți târziu și va angajați la o firma unde întârzierile sunt chiar sancționate, ați nimerit în locul greșit.
Dacă nu aveți obiceiul sa puneți întrebări, este bine sa faceți asta pentru binele vostru în primul rand, pentru a înțelege postul, pentru a ști dacă va veți duce de plăcere sau doar pentru un venit. În cazul ultimei variante, nu veți rezista prea mult pe post, căci orice resentimente se vor simți în rezultatul muncii voastre. Alte întrebări inspirate puteți găsi și aici.
Voi ce întrebări puneți la interviu?
Chiar foarte utile întrebările, pentru că nu de multe ori când ești întrebat dacă și tu ai întrebări răspunsul este Nu, ceea ce nu-i prea grozav…
Exact!
Nu am fost la prea mult interviuri, insa intrebarile astea sunt foarte utile si le voi tine minte in caz de voi merge la vreun interviu. I le voi spune si sotului. De obicei oamenii se blocheaza ori nu vor sa riste sa puna vreo intrebare tampita. Dar cu acestea cred ca nu se da gres.
Pune orice întrebare te ajuta sa înțelegi ce vei face, cu cine vei lucra
Interesant! Eu am mare pica pe HR… Am impresia că sunt multi care au aterizat acolo din greșeala. Habar nu au să vb cu cei cu multă experiență. Ca nu tratezi un junior, abia ieșit de pe băncile scolii, la fel ca pe un om cu 30 de ani experienta. Din păcate în România experienta nu contează. Se vor debutanți și salarii cat mai mici.
🙂 și IT-istii au mare pica pe noi
Sunt doua lumi complet diferite … Cei ce fac cod sunt niste introvertiti, in general. TRaiesc in lumea lor. Asa e felul lor. HR – ul este , prin defintie, orientat relationare. Nu stiu care ar fi modelul ideal dar simt ca este un sistem care ii dezavantajeaza pe cei cu experienta.
Nu neapărat din cauza HR-ul ui, ci a sistemului, în care conteaza mai mult vârstă decât experienta
adica banii… sa dai cat mai putin ca sa respecti obiectivele… Tarifele joase nu se mentin asa usor…
Nu neapărat banii. Cred ca sunt și anumite mentalități preconcepute – ca cei tineri se adaptează mai rapid, ca ei prind mai repede ce au de făcut, ca le e mai ușor tinerilor sa manevreze tehnologia samd
Când, de fapt…în fine… Am văzut eu ce bine se adaptează. În 6 luni pleaca
🙂
Foarte util articolul. Ti-am spus că îmi place rubrica asta. Eu nu prea puneam întrebări. Nu știu de ce, poate nu prea aveam curaj, eram prea tânără. Oricum, acum aș proceda altfel.
Un articol foarte util pentru cei care merg la astfel de interviuri!
O sa am in vedere aceste intrebari,poate o sa am vreodata nevoie de ele.
De obicei ma interesez si documentez destul de bine inainte de orice interviu.
Documentarea e esențială pentru interviu
Răspunsul meu era tot timpul Nu… Mulțumesc pentru informații.
Mi se pare foarte binevenit acest articol. Si mie mi se intampla la interviuri, la sfarsit, sa nu stiu ce sa intreb exact. Mi se parea ca eu nu prea am mare drept sa ii intreb pe ei chestii, de vreme ce ei ma intervievau pe mine pentru un post. Multumesc!
Nu am avut ocazia pana acum sa ma angajez, dar sunt binevenite sfaturile tale pentru viitor.
Foarte faine ideile tale de intrebari. Cred ca ar trebui sa nu uitam de asta, este foarte important.
Cea mai neobisnuita întrebare pe care am pus-o la un interviu a fost daca cladirea are autorizatie ISU și daca se fac simulari de incendiu. Era o intrebare legitimă, tinand cont de cladirea respectivă, si m-aș fi simtit mai bine daca domnișoara de la HR ar fi părut sigura pe ea, in loc sa-mi spuna că „speră” ca totul e in regulă 🙂 Așa ca e cu dus si intors, penrru HR, cu intrebarile de final, pentru că raspunsurile la aceste întrebari pot fi o oglindă a prioritatilor sau valorilor firmei.
Intrebarea legata de senioritate e foarte potrivita si ar trebui pusă mai des. De asemenea, ar fi bine sa se intrebe cum funcționează transferul de cunoștințe intre colegi. E cineva desemnat sa sa ajute? Trebuie sa furi din mers? E un mediu concurențial în care fiecare vrea sa arate ca e cel mai bun si fiecare trebuie sa se descurce pe cont propriu?
🙂 Foarte bune întrebările!